Olen tässä ja nyt.

Tässä hetkessä läsnäolo auttaa asettamaan mittasuhteisiin useita asioita elämässä. Ihminen ei ole läsnä, kun hän haikailee menneitä tai pohtii tulevia. Tässä hetkessä oleminen vapauttaa murehtimasta, koska tällä hetkellä, juuri nyt, sinulla ei ole mitään hätää.

Tämä hetki on lyhyt, mutta silti samalla kuin ikuisuus.

1.    Läsnäolo auttaa keskittymään tähän hetkeen.
Tämä hetki on kaikkein tärkein. Tässä hetkessä teet teot, joilla on merkitystä. Useimmilla meistä on toiveena, että olisimme enemmän läsnä läheistemme elämässä. Läsnä voi olla vain nyt, joten tee asialle jotain nyt, laita vaikka viesti jollekin tärkeälle ihmiselle!

2.    Läsnäolo rauhoittaa.
Keskittyessäsi tähän hetkeen, sinun ei tarvitse murehtia menneitä eikä huolehtia tulevaa. Voit rauhoittua siihen, mitä on juuri nyt meneillään. Jos tulevaisuus pelottaa, voit antaa niiden asioiden tulla omalla painollaan ja pyrkiä tekemään juuri tästä hetkestä mahdollisimman hyvän.

tennarit
3.    Läsnäolo auttaa näkemään vaihtoehtoja.
Kun olemme jumissa aiemmissa toimintatavoissamme, meiltä saattaa jäädä huomaamatta hyvä ratkaisu käsillä olevaan asiaan. Toisaalta, saatamme kuvitella tulevaan tilanteeseen vain yhden ainoan ratkaisun ja koemme epäonnistuneemme, jos ratkaisu ei toimikaan. Kun olemme läsnä ja annamme erilaisille ratkaisuille mahdollisuuden, saatamme saada tilanteisiin uudenlaisia vastauksia.

4.    Läsnäolo lohduttaa.
Vaikeassa elämäntilanteessa tässä hetkessä läsnäolo voi olla lohdutus. Juuri nyt, sinulla ei ole mitään hätää. Jos elämässäsi on menneisyydessä tapahtunut jotain ikävää, joka kalvaa jatkuvasti mieltäsi, sinulla on siitä huolimatta lupa, tässä hetkessä huokaista ja todeta, että keskittyessäsi esimerkiksi hengitykseesi voit edes silmänräpäyksen tuntea lohtua siitä, että juuri nyt mikään ei uhkaa sinua.

5.    Läsnäolo antaa aivoille lepohetken.
Aivojen hyrrätessä omaa rataansa, ajatusten myllätessä ja sisäisen puheen pulputtaessa, ihminen usein kaipaa sitä, että saisi aivot narikkaan tai ajatukset katkolle. Voit läsnäoloharjoitusten avulla luoda itsellesi hetkiä, jolloin aivot saavat lepoa. Jo muutaman minuutin rauhoittuminen tekee hyvää. Rentoutumisharjoituksilla ja meditaatiolla on tutkimuksissa todettu olevan ihmisen fysiologialle positiivisia vaikutuksia. Stressihormonitasot laskevat, verenpaine laskee ja keskittymiskyky paranee.

Voit olla läsnä lounaslautasen äärellä, haistellen, maistellen ja rauhassa pureskellen.

6.    Läsnäolo auttaa pääsemään irti menneistä.
Kun harjoittelet keskittymistä tähän hetkeen, tulet huomaamaan, että menneistä irrottautuminen helpottuu. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö menneet tapahtumat olisi sinulle merkityksellisiä, mutta et enää määrittele elämääsi ja olemistasi niiden kautta. Sinulle vapautuu mahdollisuus olla juuri sitä, mitä tällä hetkellä olet.

7.    Läsnäolo vapauttaa tulevaisuuden huolehtimisesta.
Kuinka paljon päivän aikana pohdit tulevia asioita? Kun pystyt keskittymään tähän hetkeen, voit saada hoidettua työtehtäväsi tehokkaammin tai ilmaisemaan itseäsi aidommin ihmissuhteissasi. Pelkäätkö ihmissuhteesi tilaa ja huolehdit tulevista? Yritä keskittyä siihen, mitä juuri nyt koet ja haluat ilmaista.

8.    Läsnäolo auttaa hyväksymään elämän sellaisena kuin se on.
Hyväksyminen on sitä, että hyväksyt tilanteen olevan juuri nyt tämä ja sen herättävän sinussa tällaisia tunteita. Hyväksyessään ihminen ei arvota tai arvostele tapahtumia tai tunteita, vaan enemminkin toteaa niiden olemassaolon ja hyväksyy ne ikään kuin todeten: ”Ai tällaista tällä kertaa.” Hyväksyminen vapauttaa sinut negatiivisten ajatusten ketjulta ja ikävien tunteiden lietsomiselta. Kun pystyt edes hetkeksi vapauttamaan itsesi ikävistä tunteista, saat helpotusta oloosi. Helpotat itse oloasi ja otat itse vastuun omasta hyvinvoinnistasi. Pystyt siihen ilman muiden syyllistämistä tai ilman ulkoisiin asioihin purkamista.

Tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa voi harjoitella elämässään monin eri tavoin. Ohjeita monenlaisiin harjoituksiin löytyy helposti ja ihanaa on se, että voit harjoitella läsnäoloa omalla kotisohvalla, autossa tai työpalaverissa. Läsnäoloharjoitus voi olla meditatiivinen hengitysharjoitus, mutta yhtälailla voit olla läsnä lounaslautasen äärellä, haistellen, maistellen ja rauhassa pureskellen. Suhtaudu samaan tapaan koko elämääsi ja läsnäolo tulee lisääntymään!

Jätä kommentti